Tijd om weer eens buzz woorden te gebruiken

In dit artikel ga ik vijf gebruikte buzz woorden toelichten. Sommige termen zijn al geruime tijd in gebruik. Een opfrisser is nooit verkeerd. De meeste vendoren geven een eigen betekenis aan de begrippen. Net zoals de meeste marketing afdelingen geef ik mijn eigen invulling aan de begrippen. Het kan dus goed zijn dat je hier anders tegenaan kijkt. Als dit zo is verneem ik dit graag @ ask-me@ivo-security.blog

Edge

Bij de edge denk ik aan alle data wat gemaakt wordt buiten de “cloud”. In de edge wordt data gemaakt wat naar de cloud gaat om verwerkt te worden. Denk aan iemand die een foto maakt en plaatst op social media. IoT is ook een mooi voorbeeld voor edge computing. Deze verzamelen data en sturen het door naar het datacenter/cloud.

Er is dus een grote verschuiving aan het plaatsvinden. Traditioneel wordt data gemaakt binnen een datacenter. Aan de Edge kant wordt steeds meer en meer data gemaakt en gevraagd. Met de verdere opkomst van het 5G netwerk zullen de apps dichter bij de eindgebruiker moeten komen. Dit houdt in dat er minidatacenters naarbij 5G masten geplaatst worden. Hierdoor komt de content dichter bij de consument. Denk bijvoorbeeld aan videostreams.

De meeste bedrijven zijn al voorzien van een Edge. Of ze zich dit nu realiseren of niet. In 1 van mijn volgende blogs ga ik het hebben over het beveiligen van de “Edge”

SD-WAN

SD-WAN komt nog veel voorbij. SD-WAN staat voor software defined wide area network. Waar een “Traditioneel” WAN is opgebouwd uit MPLS-verbindingen of EVPN’s is dit bij SD-WAN niet nodig. Leased lijnen of andere varianten zijn ook niet nodig. Het internet is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Hierdoor zijn dure managed internet verbindingen overbodig. Door meerdere internetverbindingen aan te sluiten op een SD-WAN device ontstaat er een beter alternatief voor mpls verbindingen. Als je kiest voor meerdere goedkope internet bespaart de aanzienlijke op de kosten. Zelfs op lopende contracten. Een goede eigenschap van SD-WAN is dat netwerkverkeer gestuurd kan worden. Een mooi voorbeeld hiervan is dat een klant telefonie verkeer over zijn mpls verbindingen stuurt naar zijn vestigingen. Het internet verkeer gaat via de andere internet verbindingen. Hier door kunnen bandbreedtes op mpls verbindingen verlaagd worden. Het slim inzetten van SD-WAN verdient zich zelf snel terug.

SaSe

Naast SD-WAN, Edge computing, ZTNA, Firewalls, cloudbrokers zijn er nog tal van afkortingen. Al deze diensten zijn nodig om de medewerkers veilig te kunnen laten werken in het cloud tijdperk. SASE biedt hiervoor de perfecte oplossing. SASE staat voor Secure Access Service Edge. Een echte SASE oplossing biedt alle eerder genoemde netwerk en security mogelijkheden vanuit één platform. Natuurlijk zal iedere vendor nu vertellen dat ze al jaren een SASE oplossing hebben. Dit blijkt echter vaak te bestaan uit producten uit hun portfolio die slecht met elkaar samen werken.

Cato network is één van de weinige spelers die voldoet aan de criteria van Gartner. Door slim gebruik te maken van dit SASE product kunnen complexe netwerkomgevingen terug worden gebracht naar de eenvoud. Het koppelen van locaties is eenvoudig. Security policy’s voor onderlinge communicatie zijn met enkele muisklikken in te regelen. Het toevoegen van een netwerk segment heeft geen consequenties en geeft geen extra werk. Met deze SASE oplossing kan je afscheid nemen van legacy (security)netwerk apparatuur. Dit houdt in dat er minder appliances nodig zijn, minder hardware, minder beheer. Meer tijd voor leuke dingen.

Netwerkbeheerders zijn sceptisch als ik hierover vertel. Het klinkt namelijk te mooi om waar te zijn. Ik kom graag bewijzen hoe makkelijk het kan zijn.

Distributed Cloud

Er was eens een public cloud. Al snel ontstond er een private cloud. Een hybride cloud bleek ook erg handig te zijn. De aankomende tijd zal het erg mistig worden. Zo zijn er vele nieuwe clouds opkomst. De “5G mobile cloud edge” en “Metro-area community cloud” zijn hier twee voorbeelden van. Het idee hierachter is dat de apps dichter bij de consument komt te staan. De benodigde content zal verdeeld worden over verschillende type clouds. Het moet niet uitmaken in welke cloud het staat. Zolang de concument veel data kan verbruiken zonder latency. Ik wil niet zeggen dat de cloud iemand anders zijn computer is maar toch.

IoB – Internet of Behavior

In de digitale wereld laten we sporen achter. De sporen die we achterlaten worden ook wel stof(dust) genoemd. Dit proces is geruime tijd aan de gang. Websites proberen steeds meer data over jou te verzamelen. IoT device woorden meer en meer gebruikt. Er zijn tal van wearables die mensen dragen. Deze apparatuur verzameld ook meer en meer data.

Op dit moment wordt de verzamelde data in veel gevallen nog op zichzelf gebruikt. De websites analyseren het voor hun doeleinden. IoT analyseert zijn data om zichzelf te verbeteren. De telemetry van je telefoon wordt gebruikt door de leverancier om deze te verbeteren. Bij de meeste webshop verschijnen er gepersonaliseerde aanbiedingen.

Binnen Internet of Behavior zullen al deze verschillende stof(dust) bij elkaar geveegd worden. Hierdoor kan er een gedetailleerd beeld gemaakt worden van de consument. Alles met het doel om de consument optimaal te kunnen aanzetten tot een aankoop.

Hier zitten enkele ethische vraagstukken omheen welke nog de revue moeten passeren.

Volg @lol.it.rofl op instagram voor je dagelijkse dosis IT-humor.